Семир Алкади - танцуващият елф

Семир Алкади е на 29. Висок, леко мургав, с дълга къдрава кестенява коса. Екзотичен мъж, хубав по особен начин.

Лилия Илиева 26 June 2008

 Семир Алкади е на 29. Висок, леко мургав, с дълга къдрава кестенява коса. Екзотичен мъж, хубав по особен начин.

 Носи със себе си нещо тайнствено, което те дръпва така, както самият той си дърпа къдриците скришом - за да стоят по-изправени. Животът му е интересен като приказка от Шехерезада, и колоритен като сапунен сериал.

 И в него Семир Алкади играе най-различни роли - на главен елф на дядо Коледа и учител на всички елфи в Лапландия, на син на бивш милионер и бивша балерина, на национален шампион на Финландия по диско-соул и европейски - по хип-хоп.

 А освен това е ученик на една от танцьорките на Мадона и хореограф на финландския балет „Хоткейкс“, при това без да е дипломиран професионален танцьор. Името му на арабски означава „събеседник, разказвач“ и той наистина умее да бъде такъв.

 Докато си говорим, ни прекъсва красиво момиче. Не се представя, само признава на дългокосия Семир, че го харесва и му подарява дълго пауново перо – в яркосиньо и зелено. После продължава пътя си, а ние двамата – интересния ни разговор, в който историята на Семир Алкади започва...

Преди повече от 29 години и по-назад...

Дядо му е иракски генерал – застрелян по заповед на Саддам Хюсеин, защото бил сериозна заплаха за режима му. Баба му умира от глад в затвора, а многобройното семейство Алкади се пръсва по цял свят. Бащата на танцьора е милионер, търговец на храни. Идва със семейството си в България. Прислужницата в неговия дом и маникюристка на първата му съпруга става майка на нашия герой. А за да се появи малкият Семир, съдбата, както се случва в реалния живот понякога, а още по-често в сапунките, кривва в свои си неведоми посоки. Съпрузите не се разбират. Една вечер “господарката” обира мъжа си и отлита за Щатите. Господарят пък, влюбен в прислужницата, започва да я ухажва.

 Тя не се дава лесно, но и той подхожда хитро – спечелва първо сърцето на дъщеря й. (Майката на Семир също има един брак зад гърба си.) Малката си мечтае за кукла, която може да бъде преобличана. Г-н Алкади пита майка й: “А ти какво искаш, красавице?” Бял ситроен, шегува се тя. Два дни по-късно, насред най-буйния социализъм и между два спрели москвича и една лада, на улицата пред дома на майката и дъщерята бибипва бял ситроен. От него като от западна реклама достолепно слиза г-н Алкади с голяма кукла под ръка. От багажника на колата изважда два куфара с реални размери, пълни с дрешки за куклата. Носи и аудиокасетка, на която е записал... (всички да вадят кърпички!) обяснение в любов, при това на фона на песен, в която се пее „You are my destiny” (Ти си моята съдба – прев.). Бъдещата госпожа Алкади се влюбва до уши.

Крем-карамелчо

е първият прякор на Семир. Получава го, защото в деня на раждането му на майка му то-о-олкова й се яде крем карамел, че почти усеща аромата му. Прекарала е много тежка бременност, на легло. За кратко от крехка бивша балерина се превръща в 120-килограмова жена. А преди да забременее, лекарите били единодушни, че вероятността за наследник е не повече от един процент заради нейни здравословни проблеми. И процентът се появява на бял свят. Дават му име Семир. А той се шегува, че сигурно не може да спре да танцува заради твърде пасивните месеци в корема на майка му по време на залежаването й.

Детство мечта

Обичано и глезено дете е Семир. От тригодишен в продължение на няколко години живее със семейството си в Солун. Имат къща на крайбрежната улица, между Бялата кула и пристанището, срещу едно автокино. Всички филми гледат, седнали на балкона. Наблизо е лунапаркът — любимото място на малкия Алкади. Не си спомня нещо да са му забранявали в детството му или да са го удряли. Най-зашеметяващият му спомен като малък е как майка му го завела в детски магазин на три етажа и му казала: «Семир, момчето ми, събери всички играчки, които поискаш, чакам те на касата.» И с една огромна количка, придружен от охраната на семейството им, малкият претичал възторжено през всички щандове и събрал неизброимо количество играчки.

 Наложило се да поръчат микробус, който да ги откара до дома им. Чак когато се прибрал вкъщи, Семир ги разгледал по-подробно и отделил каквото му харесва за игра. Друг път, си спомня, се върнал от училище, а техните му казали: «Сине, утре няма да учиш! Стягай си багажа! Отиваме на почивка.» На следващия ден с чартърен самолет отлетели към Дубай, където прекарали една седмица. Приказно време! Приказни спомени! Но животът е

Колело

Днес си горе, утре – долу. Бащата на Семир бил човек на големите сделки. Правел по един удар годишно и след това дванайсет месеца семейството живеело царски. Една година обаче, когато самолетът със стоката кацнал, на летището били получили информация, че е имало радиоактивна експлозия в Чернобил. Тъй като летял от Европа, веднага проверили нивото на радиоактивността. И тя се оказала много висока.

 По закон трябвало да го унищожат. Така и направили. Богатството на семейство Алкади се изпарило. Докато дойде време за следващата сделка на бащата, партньорите му въпреки обещанието да го изчакат, били намерили други контрагенти. Настъпил тежък период. След седмица време Семир, майка му и баща му се изправили пред лицето на нямането. Залагали много неща, за да оцелеят. Как се е случило, на Семир не му се разказва.

Танцьор станал неочаквано

Като тийнейджър бил в една дискотека с майка си. Нали ви казах, че е бивша балерина? Била много готина, и хич не й и личало, че му е майка. Танцували заедно, когато хореографката на балет „Дива“ Зорница забелязала Семир. „Видяла“ чувството му за ритъм и усетила колко е музикален. Това му казала, когато го поканила да стане част от състава на „Дива“. Започнал репетиции веднага. Много му харесвало и за два месеца от абсолютен аматьор станал част от основния екип. С танци свалил 20 кг, твърди, че когато отишъл в залата за първи път, бил доста пълен. Тогава учел в частна професионална гимназия „Банкер“ за икономист и усещал, че вече е време да се заеме сериозно с нещо и да му се посвети.

 За съжаление на баща си обаче не избрал банково дело. Завършил гимназия и се отдал на танците. Работил повече от четири години с балета. Участвал в концерти на Лили Иванова, Красимир Аврамов, Петя Буюклиева, Теди Кацарова, група „Ом“. След това направил собствена трупа, изцяло мъжка - „Акатамус“. Първото им участие било на годишните награди на телевизия ММ по покана на Камен Во.

Осем невести за осмина братя

Пътят към Финландия, където живее сега, минал през участие в програмата на круизни кораби по линията Хелзинки - Стокхолм. Там Семир работил заедно с един от танцьорите си от „Акатамус“ и Теди Кацарова. И за Семир, и за Теди тези пътувания се оказали съдбовни. Малката Кацарова се влюбила и омъжила за техния круизмениджър – Макс Холмс, а Семир Алкади се запознал с колегите си от финландския балет „Хоткейкс“. Те много харесали стила му на танцуване и го питали дали може да намери осем момчета, които да партнират на осем момичета от трупата им. Той им предложил своя балет, „Хоткейкс“ го поканили за хореограф и солист. И така осмината братя по танц останали първоначално за шест месеца, а след това и за осем години – и досега, във Финландия.

 Станали част от „Хоткейкс“ и заживели в Рованиеми – столицата на финландска Лапландия - неголям град на Арктическия кръг, горе, горе на север. „Там има два сезона – разказва Семир - ужасно студена зима и ужасно горещо лято, както и полярни дни и нощи. По време на полярната нощ – споделя танцьорът – през цялото време духат северни ветрове и температурата пада до минус 28-29° С, стигала е и до минус 46° С, но след 25° С под нулата ти е все едно. Боли те от студ.“ Самият той няма проблем с депресии, защото когато влезе в залата, забравя и атмосферните условия, и коя част на деня би трябвало да бъде, и всичко. Остава само музиката

И танцът

А за Семир той е изживяване по-голямо от секс, определя го като душевен оргазъм. Обожава да танцува. Прави го по минимум осем часа на ден, въпреки че тялото му го боли и ставите му се изразходват. Мисли да танцува, докато може. „Когато дойде денят, в който няма да мога, ще седна на едно столче и ще преподавам. Ще бъда хореограф!“ - категоричен е.

 Една от любимите му учителки е Сана Скасини, която е танцувала с Мадона, даже и по време на последното й турне. Сана е финландка от арабски произход и направила уъркшоп на тема стрийт джаз по покана на „Хоткейкс“ в тяхната сграда. Много харесала усета за движение на Семир. Понякога работят заедно в уъркшопове на „Хоткейкс“.

„Акатамус“

От седем месеца насам Семир е възстановил и балета си в България. Вече са участвали в Евровизия, танцували са в различни частни партита, в „Пей с мен“, бяха на гости на „Шоуто на Слави“. Работят по голям проект с Краси Аврамов, който ще се състои през август, както и върху концерт с Нели Рангелова, който ще отбележи 30-годишнината от работата й на сцена. Въпреки всички тези ангажименти засега не смята да се връща да живее в България. Щастлив е във Финландия. Впрочем няма гадже от година насам.

 Споделя, че най-големият проблем във връзките му е ревността. Винаги стига до момента, в който се налага да обяснява, че в репетиционната зала само работи и въпреки че танцува с много момичета, не смесва работата с удоволствието. Така казва. Иначе и фенки, и фенове си има много. Получавал е всякакви подаръци – от плюшени играчки до бял сутиен с телефонен номер от почитателка.

Главен елф на дядо Коледа

Всички знаят, че добрият старец с подаръците живее в Лапландия. Неговият дом е в Санта парк, който всъщност се намира в пещера. В нея е и офисът на дядо Коледа, и пощата, където се получават писмата за белобрадия старец от цял свят, и пекарната за коледни сладки. Никой не може да се види с дядо Коледа, преди да е учил в елфското училище. Всеки учебен час в него продължава между 45 минути и час и се допускат максимум 100 ученика. А обикновено отпред са се събрали поне 300-350 желаещи. Главен учител е Семир.

 Елфското му име е Вуду, защото преподава вълшебства в елф училището в Санта парк, a освен това и езика на елфите. Моля Семир да ме научи на една магия, но той ми казва: „Тук не може да я научиш. Трябва да дойдеш в Санта парк. Там ще ти покажа.“

ТВОЯТ КОМЕНТАР
ТВОЯТ КОМЕНТАР